Test Av Ozone Vortex Kite

Test Av Ozone Vortex Kite

Vi befinner oss mitt i ett race inom kitesurfing. Ett race som inte handlar om att runda bojar och komma först över mållinjen, utan ett race om vilket material som är lättast, starkast och som kan skapa den bästa draken.

Just nu leds detta race av ett material som heter Aluula. Kort kan man säga att Aluula är ett tunt dacron-tyg med en coating som gör det lätt, superstarkt och väldigt mycket styvare än vanlig dacron. Det används i första hand, inom kite, till leading edge och strutar. Aluula är ett fristående bolag som säljer till flertalet kite-märken.

Utöver Aluula finns flera andra kite-märken som försöker ta fram sina egna lätta och styva material, men ingen har riktigt lyckats så bra som Aluula, vilket är anledningen till att fler och fler märken nu väljer att ta fram modeller med just Aluula i sig.

Värt att nämna är också att det inte bara går att ta en modell man har och byta ut dacron mot Aluula. Draken får en helt annan karaktär och konstruktion, så det krävs att man arbetar om hela uppbyggnaden inkl bridles mm. 

Så, nog med bakgrund, nu kommer vi till huvudrollen i detta inlägg. 

Ozone är ju ett stort och välkänt varumärke, som under många år har placerat sig i toppen av kvalitet, prestanda och utveckling. Med mångårigt stora modellnamn som EDGE och ZYPHYR ligger ett stort ansvar på axlarna att fortsätta producera riktigt vassa kiter. Hur väljer man att ta kampen i detta race om material och nästa generations drakar? 

Här har Ozone valt att med hjälp av Aluula bygga en helt ny drake och modell, nämligen VORTEX. VORTEX är en drake framtagen för Big Air och kiteloops. Och oj vad man lyckats!

Tittar man på formen av VORTEX kan man helt klart se en stor likhet med den mycket uppskattade storsäljaren EDGE, framför allt om man tittar på tipparna. Det betyder också att VORTEX har ganska mycket av en bow-shape i sig, något som varit framgångsrikt för att få riktigt bra höjd (förutom EDGE även tex CORE XR) men som gör att den inte är den snabbaste och tryggaste draken för lära sig tex loopa. 



De, för ögat, stora skillnaderna mellan EDGE och VORTEX är egentligen två saker;

  1. Att den är byggd av det tydligt igenkännande materialet Aluula i leading edge och strutar
  2. Att den har 3 strutar jämfört med EGE som har 5 strutar.

Detta gör VORTEX per definition mycket lättare. Jag, precis som de allra flesta, blev väldigt förvånad första gången jag plockade upp en Aluula-drake ur väskan. Min 9a väger typ som barnens 4a!

Väl i luften, är det då något som skiljer VORTEX från systern EDGE..? 

Ja, massor skulle jag säga. Även om shapen på draken må se väldigt lik ut så är VORTEX supersnabb i svängarna och flyger mycket lättare i luften. Den känns verkligen inte som en klassisk bow-kite, utan mer kvick som en C-hybrid. Den låga vikten gör verkligen skillnad, så också det styva Aluula-materialet. 

Så, kite ger mer kraft och flyger bättre och snabbare i lättare vindar, men där den verkligen accelererar och ger sitt fulla värde är när det blåser på bra och man kan hoppa och loopa! Jag har testat rätt många drakar genom åren, men aldrig någonsin har jag kört en drake som ger mig så mycket självförtroende och trygghet att pusha mina loopar. Mina 9a är snabb som en 8a eller 7a, och redan vid 9-10 m/s får jag till 7-8 m hopp där jag med trygghet loopar och draken med marginal hinner fånga mig. Rätt snabbt börjar jag tom testa göra fram- och bakrotationer under looparna (sk boogie loop och back roll kiteloop). 

I starkare vindar blir jag än mer imponerad. Jag får ärligt erkänna, att loopa i 15 m/s på 10+ meters höjd är något som skrämt mig en del och hör inte till vanligheten. Men under min första session med VORTEX i dessa förhållanden känner jag mig så trygg så jag vill bara ha mer! Det blir loop efter loop på 10-11 m höjd! Den är så förlåtande, så även om jag drar loopen vid lite fel tillfälle eller startpunkt för draken i vindfönstret så hinner den alltid runt och fånga upp mig tack vare snabbheten runt och den låga vikten som gör att draken snabbt tar sig upp till kl 12 igen.

Lite motvilligt har jag även lånat ut VORTEX till några vänner som ville testa och alla är imponerade över den. En av dem sa att “..det är ju nästan fusk!”, och ja, frågan är om inte han faktiskt har rätt…

Vem är VORTEX då för? Jag tror att i princip alla skulle uppskatta den, men jag tror att man behöver aspirera på att hoppa högt och vilja loopa. Det är nog en av de lättaste drakarna att lära sig loopa med, men även för de som gjort det ett antal år hjälper den att våga fortsätta pusha det, högre och ev att lägga till rotationer eller trick. 

Helt klart min favorit just nu!

Michael Ericsson

Är du sugen på att testa Vortex eller ha en bra offert så kontakta oss på info@surfspot.se.



Omnämnda produkter