Val av Torrdräkt
Att tänka på när du väljer torrdräkt
Torrdräkt är ett av de bästa valen för dig som håller på med vattensport året runt
Har du testat Torrdräkt? Om inte måste du göra det om du vill ha en lång och bekväm säsong. Med någolunda vettigt underställ fryser man inte och är helt torr efter seglingen, paddlingen eller surfet. Torrdräkten är ofta det bästa valet under den kallare årstiden.
Våra bästa torrdräkter andas och är väldigt hållbara. Skrönan att den vattenfylls direkt och man sjunker som en sten om det går hål i den stämmer inte. Vi har dessutom testat köra med några cm ostängd dragkedja för att kontrollera konsekvenserna och det gick utmärkt fortsätta med 2 timmars sportande utan att frysa. Den lilla mängd vatten som kom in i dräkten sögs upp av fleeceunderstället och värmdes snabbt upp. Trycket gör att dräkten smiter ut på kroppen som ett korvskinn när man ligger i vattnet, det blir ett övertryck i den delen som är ovan ytan, det gör att vattnet har väldigt svårt för att komma in även om exempelvis dragkedjan inte är 100% stängd.
Vi har testdräkter i butiken i Stockholm och alla storlekar i lager om du vill prova hemma. Det finns storleksguder på alla dräkter så ofta man kan pricka in rätt storlek med dessa men vi har öppet köp med fri frakt och fri retur för att göra det enklare att byta om det blivit fel. Du kan till och med få Dry Fashions dräkt skräddarsydd för en slant extra.
Torrdräkt som passar vid vindsurfing/kitesurfing/Wing
Om du skall vindsurfa, kitea eller Winga är det en fördel med en dräkt som andas. Kolla in ION Fuse Lightweight eller Dry Fashion Black preformance och som är smidiga dräkter som andas med 3 lagers membran. Om du vill ha maximal robusthet och slippa underställ är neoprenvarianterna bra. Exemeplvis ION Fuse. Mycket robust och bra dräkter med viss stretch i, dock andas inte dessa dräkter så du kan bli lite fuktig av svett beroende på vad du har under. Här hittar du lämpliga dräkter för vindsurfing och kitesurfing.
Exempel på hur en 3-lagerstorrdräkt från Dry fashion som andas är uppbyggd.
Torrdräkt som passar vid segling
Om du skall segla jolle eller större båt så är du troligen 99% ovanför vattenytan och vill kunna ha seglarskor eller gympaskor på dig. Då kan du välja en extra lätt och skön dräkt med neoprenmudd i halsen och gärna latex eller nylonstrumpor som passar bra i skor. Våra tips är Magic Marine Regatta eller Dry Fashion Profi Sailing Regatta. Du hittar lämpliga torrdräker för segling här.
Torrdräkt som passar vid paddling
För paddling krävs bra komfort och bra ventilation, dvs dräkten måste ha riktigt bra andingsförmåga. Den skall gärna vara lätt och mjuk i tyget så den inte stör när man rör armar och axlar. Den behöver inte sitta supertajt i halsen eftersom man sällan är under ytan med huvudet nån längre stund vid paddling. Vi rekommenderar Starboard All Star, den är superlätt och supersmidig. Andra bra paddeldräkter är Dry Fashion Sup Performance och Dry Fashion Sup Advance. Du hittar våra dräkter lämpliga för paddling här.
Torrdräkt som passar vid vattenskoter/jetski
Vanliga frågor innan köp av torrdräkt
Vill man göra det enkelt för sig så köper man en fleece overall, den funkar perfekt under torrdräkten och värmer tillräckligt utan ytterliggare lager ner till 5-10 grader. vill man köra kallare kan man komplettera med extra lager. Vi kör själva icebreaker merinoull underställ, fungerar kanon. Grundregeln att man kör ungefär samma underställ som man har när man åker skidor. Närmst kroppen något som andas bra sen typ ull eller fleece för värmeförstärkning. Undvik bomull eftersom när du svettas blir du fuktig och bomull värmer dåligt när det är fuktigt. Här hittar du våra underställ.
Hur är torrdräkterna i storlek? De mått som står är de maxmått eller är det mått som rekommenderas för bästa komfort?
De flesta märken är normala i storlekarna, Starboard upplever vi som något små/korta så där kan man få upp en storlek om man är på gränsen i längdmåttet. Det är alltid inräknat att man skall få plats med underställ typ ylle + fleece under dräkten. Det finns en storleksguide nedan för respektive märke och den stämmer väldigt bra. Dry fashion är dock något vidare och Mystic något långsmalare. Starboard är något små i storlekarna både på bredd och längd. Dry fashion kan man även få skräddarsydd om om ens mått ligger långt ifrån storlekstabellens. Tillverkaren har räknat in att man har ett underställ under så det behöver du inte ta hänsyn till.
Jag blir fuktig i min torrdräkt, läcker den?
Även om torrdräkten är helt tät kan man bli fuktig i den, det beror på att det bildas kondens på insidan av dräkten när den varma luften kommer i kontakt med kall yta. Vi löser detta genom att använda underställ som absorberar fukt bra, exempelvis merinoull. En annan orsak att man kan bli blöt i en torrdräkt är att muddarna utsätts för påfrestning, exempelvis sprutande vatten, det är vanligt vid exempelvis kiteboarding där man kan få rejält tryck mot exempelvis fotmudden. Det löser man exempelvis med en neoprensko med rejäl karborreband i skaftet som man trär över mudden, så inte bara latexmudden behöver stå emot trycket. Om du misstänker att någon söm läcker så kan man testa det, vända ut och in på den och lås exempelvis ena fotmudden genom att sätta den över en petflaska. Sen fylla ena benet med vatten i duschen, om den läcker kommer det börja droppa om sömmen eller tejpningen.
Att tänka på innan du använder din torrdräkt första gången
Man bör släppa ut luften i dräkten i halsen när man går i vattnet första gången, annas blir den som en ballong när man trillar i och man simmar inte lika bra. Krashar man fårt kan en söm i värsta fall spricka av trycket om dräkten är full med luft. Vi har aldrig upplevt detta eller fått in någon sådan reklamation men tillverkarna varnar för att det kan hända.
Så tar du hand om din torrdräkt
Muddarna är i latex som är ett naturmaterial. Dessa skall man vara lite extra rädd om. Tryck inte bara igenom armar och fötter utan trä på dig dräkten. Efter några år så har muddarna åldrats och måste bytas. Det kan ta 2 år eller 8 år beroende å hur man vårdar dem och kvaliten på mudden. Dräkten skall förvaras svalt och mörkt. Vi har även reservmuddar att köpa som är enkla limma dig själv. Vill du ha hjälp har vi kontakt med verkstad för sådant. Dragkedjan är från T-zip i de flesta av våra modeller och en av marknades absolut bästa torrdräktsdragkedjor. Man bör fetta in änden av dragkedjan, normalt ingår en tub fett men annars säljer vi även detta.
Vad är skillnaden mellan torrdräkt och våtdräkt?
I en torrdräkt är man precis som det låter torr. Därmed håller man värmen väldigt bra, men man behöver ha underställ i torrdräkten, typ ylleunderställ. I en våtdräkt kommer det in vatten, men det vatten som kommer in värms upp av kroppen och tillsammans med våtdräktens goda isoleringsförmåga behåller man värmen bra. Man kan bada i 1-gradigt vatten med en bra våtdräkt utan att frysa det minsta. Men man är inte helt torr.
Ska man ha både torrdräkt och våtdräkt?
Det beror på vad man skall göra. De är bra på olika saker. Om man exempelvis paddlar kajak så är ofta torrdräkt att föredra. Då kan man välja en som andas och slipper bli så svettig, våtdräkter andas ej. Om man vågsurfar är ofta en våtdräkt att föredra, du har mycket bättre rörlighet i vattnet med en våtdräkt och du simmar mycket bättre. Våtdräkter ger alltså bättre prestanda när man befinner sig mycket i vattnet, som exempelvis vågsurf, vindsurf i vågor, kitesurf i vågor, SUP i vågor. Torrdräkter ger bättre prestanda när man befinner sig mycket ovan vattnet som exempelvis paddling, vattenskoter, segling, vindsurfing på större brädor/plattare vatten, lugnare variant av kitesurfing utan stora vågor, jättehopp mm.
Vilka Vattensporter passar torrdräkt bäst till?
Torrdräkt passar som nämnts jättebra på vintern. Här kommer några exempel på vattensporter som kan utövas på vintern.
- Vinterpaddling
Paddla kajak på vintern kan ge dig en spektakulär upplevelse med gnistrande, rimfrost täckta träd och grenar som sträcker sig över vattnet. Paddla på vintern kan vara magiskt. Utrustningen är naturligtvis viktig med underställ och en passande torrdräkt.
- Vintersegling inkl vindsurfing och kitesurfing
Vintersegling kan vara en riktigt häftig upplevelse. Men man ska ha respekt för det kalla vattnet. Risken att man drabbas av hypotermi är stor om du hamnar i vattnet. Därför är en välanpassad torrdräkt en billig livförsäkring men även ett ordentligt underställ behövs.